Soikon käyttö Mozilla ohjelmissa

Aloitettuani käyttää Mozilla Thunderbird Linux käyttöjärjestelmällä en löytänyt käyttökelpoista suomen kielen oikolukua, mitä voisin käyttää Mozilla ohjelmien kanssa. Sen vuoksi kokeilin lisätä MySpell:iin (joka on käytössä Mozilla ohjelmissa) ulkoisen oikoluvun käyttömahdollisuutta. Olin kiinnostunut enimmäkseen soikon käytöstä. Hyvä soikon käytön esimerkki toisista ohjelmista on tmispell .

Kaikki testit ja kehitys oli tehty alusta ainoastaan Mozilla ohjelmien versioiden kanssa, jotka perustuvat MOZILLA_1_8_BRANCH lähdekoodeihin (Firefox-1.5, Thunderbird-1.5, jne.) ja ainoastaan Linux käyttöjärjestelmällä (distribuutio Fedora Core 4).

Ensimmäisten testien tulokset olivat Thunderbird-1.5rc1 ja Thunderbird-1.5rc2 RPM paketteja Fedora Core 4 Linux distribuutioon. Kokonaiset Thunderbird paketit eivät kuitenkin ollut paras ratkaisu. Keskusteluista mozilla.fi keskustelupalstalla tuli selväksi että olisi parempi pakata muokatun MySpell ja Soikko laajennukseksi, niin että sen voi asentaa virallisen version päällä.

Myöhemmin myös MOZILLA_1_7_BRANCH perustavien ohjelmien (Thuderbird-1.0.*, Firefox-1.0.*, Nvu-1.0) tuki oli lisätty.


Soikon tuen asennus Mozilla ohjelmiin

2006/01/26: muokkasin linkit laajennusten lataamiseksi. Nyt ne viittaavat tiedostoihin http://mozilla.fi/muut hakemistossa jos mahdollista. Nuo versiot sisältävät samoja jaettuja oikoluvun kirjastoja. Ainoa ero on päivitysten tuki.
2006/10/07: lisäsin laajennukset Firefoxin ja Thunderbirdin tuleville 2.0 versioille. Uudet laajennukset sisältävät Soikon, niin ei ole tarvetta asentaa sen erikseen. Ne tukevat myös Voikkon, jos se on asennettu.

Ohjelma

Laajennus

Käyttöjärjestelmä

MS Windows

Linux

Mozilla Thunderbird-1.5

Soikko suomen kielen oikoluvun paketti
Asentaminen:
Asennus vaatii kirjoitusoikeutta Thunderbirdin  hakemistoon, kosta tiedostot asennettaan sinne.  Laajennus ei ilmestyy laajennuslistalla.
Poistaminen:
Manuaalisesti
poista tiedostot thunderbirdin hakemistossa (components/myspell/fi-FI.plugin, components/myspell/soikko*/*). Voit turvallisesti poistaa ne kun Thunderbird on suljettu.

Soikko on ainoastaan pakattu laajennukseksi. Alkuperäiset tiedostot ovat otettu Soikko Linux ja Windows versioista.

lataa

lataa

Soikolle sovitettu MySpell kirjasto.
Laajennus korvaa MySpell kirjasto. Jokaisen käyttäjän pitää asentaa tämä laajennus erikseen. Minä tarvitsin asennuksen jälkeen käynnistää Thunderbird 2 kertaa ennen se alkoi toimia.

lataa

lataa

Mozilla Firefox-1.5

Soikko suomen kielen oikoluvun paketti
Asentaminen:
Asennus vaatii kirjoitusoikeutta Firefoxin hakemistoon, kosta tiedostot asennettaan sinne.  Laajennus ei ilmestyy laajennuslistalla.
Poistaminen:
Manuaalisesti
poista tiedostot Firefoxin hakemistossa (components/myspell/fi-FI.plugin, components/myspell/soikko*/*). Voit turvallisesti poistaa ne kun Firefox on suljettu.

Soikko on ainoastaan pakattu laajennukseksi. Alkuperäiset tiedostot ovat otettu Soikko Linux ja Windows versioista.

lataa

lataa

Soikolle sovitettu oikoluvun kirjastot:
Laajennus korvaa MySpell ja oikoluvun kirjasto (Windows: myspell.dll ja spellchk.dll; Linux: libmyspell.so ja libspellcheck.so). Jokaisen käyttäjän pitää asentaa tämä laajennus erikseen.

lataa

lataa

Asenna Spellbound laajennuksen (ja vain se) sivulta http://spellbound.sourceforge.net/download (kirjoittaessa viimeisin versio oli 0.7.3).

spellbound-dev_20060108.xpi sisältää alkuperäisiä oikoluvun kirjastot Mozilla Thinderbird-1.5:sta. Olisi kai parempi korvata niitä versiollamme.

SeaMonkey-1.0

Kokeneet käyttäjät voivat asentaa soikon paketin, ja manuaalisesti korvata myspell kirjaston seamonkey hakemistossa (vanhan kirjaston varmuuskopioiminen on suositeltava) seuraavista Thunderbird-1.5 laajennuksista:

On myös mahdollista asentaa lisäksi SpellBound (ainakin minulla spellbound-0.7.3 toimi Linux käyttöjärjestelmällä virheilmoitusta asetuksissa huolimatta).

Firefox-2.0 ja Thunderbird-2.0  Laajennus on saattavissa osoitteesta
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/browse/type:3
Se kelpaa sekä Windows että Linux (ainoastaan 32 bitisiin versioihin) käyttöjärjestelmiin. Minä käänsin muokatun MySpell version lähdekoodeista sekä Windows että Linux käyttöjärjestelmille ja Ville Pohjanheimo teki laajennuksen paketit.

Laajennus sisältää Soikon, niin ei ole tarvetta asentaa sen erikseen. Laajennus tunnistaa myös Voikon,  jos se on asennettu. Siinä tapauksessa molempien oikolukupakettien käyttö on mahdollista.

Patch tiedosto Firefox-2.0 lähdekoodeihin (mozilla/extensions/spellcheck/myspell hakemistoon) on myös saattavissa. Lisäksi laajennus sisältää myös käytetty muokatun MySpell:in version lähdekoodiarkiston.

Varoitus: laajennuksen ei voi asentaa Seamonkey 1.1 versioille (Se kaataa Seamonkey:n, jos sen asennettaan käsin korvaamalla MySpell jaetun kirjaston.
lataa

Thunderbird-1.0.* ja Nvu-1.0

Asenna Soikko paketin samalla tavalla kuin Thunderbird-1.5 (katso ylhäällä)

lataa lataa
Soikolle sovitettu MySpell kirjasto.
Laajennus korvaa molemmat kirjastot. Jokaisen käyttäjän pitää asentaa tämä laajennus erikseen. Minä tarvitsin asennuksen jälkeen käynnistää Thunderbird 2 kertaa ennen se alkoi toimia. Laajennus on sama Nvu ja Thunderbird
lataa lataa
Firefox-1.0.* Asenna Soikko paketin samalla tavalla kuin Thunderbird-1.5 (katso ylhäällä) lataa lataa
Soikolle sovitettu oikoluvun kirjastot:
Laajennus korvaa MySpell ja oikoluvun kirjasto (Windows: myspell.dll ja spellchk.dll; Linux: libmyspell.so ja libspellcheck.so). Jokaisen käyttäjän pitää asentaa tämä laajennus erikseen.
lataa lataa
Asenna Spellbound laajennuksen (ja vain se) sivulta http://spellbound.sourceforge.net/download (kirjoittaessa viimeisin versio oli 0.7.3.
Mozilla-1.7.X (esim. 1.7.12)

Kokeneet käyttäjät voivat asentaa soikon paketin, ja manuaalisesti korvata myspell kirjaston Mozilla hakemistossa (vanhan kirjaston varmuuskopioiminen on suositeltava) seuraavista Thunderbird-1.0 ja Nvu-1.0 laajennuksesta:

On myös mahdollista asentaa lisäksi SpellBound (versio 0.7.3).
Minefield-3.0 alpha versiot Tällä hetkellä laajennus Minefield-3.0 alpha versioille ei ole saattavissa. MySpell:in muokkaaminen ei olekaan aivan paras ulkoisen oikolukupakettien käyttömahdollisuuden lisäämisen tapa. Parempi olisi lisätä ulkoisten oikolukupakettien tuen libspellcheck.so (tai spellcheck.dll Windows käyttöjärjestelmälle) jaettuihin kirjastoihin.

Ensimmäinen yritykseni on  https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=364035. Valitettavasti minulla ei ole ollut tarpeeksi aikaa saada sen sellaiseen kuntoon, että sen voisi olla mahdollista saada "virallisiin" Mozilla lähdekoodiin.


Muut tiedostot

Linkit


Kiitoksia

Ville Pohjanheimo - kiitos ehdotuksista, alkuperäisistä Soikon paketista, muuten varmaan en olisi päässyt niin pitkälle. Myös uusien laajennusten paketoinnista.Andris PavenisLaskuri

PS. Suomen kieli ei ole äidinkieleni, niin pyydän anteeksi mahdollisista virheistä. 4 vuota sitten en osannut suomea ollenkaan.